Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2008 09:33 - Ubi bene, ibi patria”, или “Където е добре, там е родината” ?
Автор: kuracpalac Категория: Туризъм   
Прочетен: 9884 Коментари: 12 Гласове:
2

Последна промяна: 17.03.2009 16:30


Пътувала съм много, видяла съм прекрасни земи, многолики хора и култури. Някои от тях не харесах, в други се влюбих за цял живот. На някои места съм се чувствала като че съм била там и преди – места, хора, улици са ми били сякаш познати. На други ми е било сиво на душата, искала съм час по-скоро да се махна оттам.


В спомените си често се връщам към тези места, които са ме вълнували, които са ме карали да ги съзерцавам с часове – фонтанът Ди Треви в Рим, лазурносиньото небе над Кушадасъ, приказнобелия мрамор на Дубровник, величествения часовник с дванадесетте апостола в Прага... И хиляди и хиляди такива. Но има един град, който винаги ме кара да мечтая, един град, в който отидох без желание и сърцето ми завинаги остана там. Сараево – град на войни и реликви, град на спомени и мечти, град на много култури и етноси, град на кръстопът.


Пътят до Сараево е дълъг. Много дълъг. Сякаш за да оцениш къде отиваш, за да тръпнеш дълго в очакване какво ще видиш, къде ще попаднеш. Още на гарата те завлича водовъртежът на разделението, на границите на спомените от война и омраза – графити, белези от бомби, полуразрушени къщи. 

Пристигнах в града през зимата. Всичко е покрито със сняг, студът пронизва до костите, отвсякъде си заграден с високи планини и до теб не достига никакво слънце. Навсякъде е мрачно. Сигурно защото е вечер. Пристигам сама и оставам сама в този непознат град с ужас в сърцето какво ме очаква, кого ще срещна, дали няма да прекарам там своите 100 години самота? Тръгвам бавно по широките булеварди и тесните кълдъръмени улички, гледам хората, минавам покрай джамии и църкви. Слизам в стария град, там, на чаршията, сядам и пия едно турско кафе.

И още с първите си глътки разбирам, че този град със своята особена мистика, неповторимо свойство да привлича, да омагьосва, ще остане завинаги в спомените ми и в сърцето ми. Защото той има много лица. Защото хората тук са по-различни от всички други по света. Защото виждам страданието наравно с веселието, животът ведно със смъртта – белези от куршуми по стените на сграда, станала сега дискотека, бели камъни над гробовете на загинали хора в самия център на града, където са всичките му кафенета и т.н. и т.н. Чух много истории за войната, за герои, мъченици и предатели. Видях как хората са намерили сили в себе си да живеят, как са вдигнали своя град от пепелта, изумих се до краен предел на тяхното желание за живот, на всичките им страшни истории, разказани с усмивка.


Но не с това ме омагьоса Сараево. Такива истории има и ще има и от “двете страни на барикадата”. Не! Там въздухът е друг, всеки ден е различен, цветовете, гамите, звуците, емоциите са други. Там има място за всеки, там всеки намира частица от себе си, защото Сараево те пронизва в сърцето като куршум. Там намираш своето кътче, своя дом- на брега на реката, под разлистените дървета, на малката улица, в задименото кафене пред микроскопичната чашка кафе. Там няма самота, защото самотата е въпрос на избора да останеш сам, да се откъснеш от потока на живота, да забавиш ход и просто да се загледаш. И после отново да се влееш във върволиците хора по улиците, за да живееш.


В Сараево всеки открива себе си, зарежда се за нов живот и ново начало, с нови мечти и надежди. Не вярвах, че мога да открия друго място, на което да се чувствам като у дома си и това място да не е моя роден град, моята улица, моята къща. Но, ето, открих го – там, сред развалините, спомените, бурния живот, високите алуминиеви постройки, хипермаркетите, кълдъръмите, наргилетата, чаршията. Отидох без желание в Сараево, със страх, сама. Но и до ден днешен, вече почти 3 години откакто съм се върнала, не спирам да си спомням, да мечтая за мига, в който отново ще зърна реката, планините, парковете, улиците. Има една латинска поговорка, която гласи “Ubi bene, ibi patria”, или “Където е добре, там е родината”. И тази поговорка всъщност казва, че ще си най-добре там, където се чувстваш най- добре. И не казва “родина” в прекия смисъл. Защото имаш само една родина. Но ако си наистина щастлив човек, имаш и един “рог на изобилието” за нуждите и мечтите на своето сърце.


Аз открих своя дом, домът на сърцето си не в човек или къща, а в цял един град. Не е ли именно това смисълът на сентенцията “Където е домът, там е сърцето” – нещото, към което се връщаш винаги, когато имаш нужда да се почувстваш по-добре, да помечтаеш, място, където сърцето ти, иначе волно и свободно, се чувства уютно и щастливо? Аз го намерих. 


(Авторката ми е много добра Приятелка)

image
Главната улица, все още се казва Титова

image
Гледка на Сараево

image
Зима в Сараево

image
Старата част на града Башчаршия

image

И пак Башчаршия

image
Гаврило Принцип(25 юли 1894 – 28 април 1918) е босненски сърбин, убил австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му, графиня Софи Хотек

image
Мостът на Гаврило Принцип, сега на Франц Фердинанд 

image
Мястото на атентата след което започва 1.световна война

image
И пак това...

image

image
Вучко - маскота на 14.ЗОИ

image

Сарајево љубави моја








Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indreal - Разказано е прекрасно
15.04.2008 09:50
И в моето съзнание Сараево остави особена диря, макар че аз отидох там не с чувство на страх, а воден от изгарящ интерес. Атомсферата в този град е наистина неповторима. Чувствата, които изпитвах, обикаляйки улиците му, могат да се сравнят единствено с усещането, което имах в Белфаст - друг интересен град, белязан от гражданска война и разделение. Действително е удивително как днес хората продължават да живеят с видимите белези от войната върху почти всяка фасада. А и гробовете във всеки парк... И все пак разделението в Сараево, макар и не изказано гласно, е доста осезаемо. Усещах го дори и в залата, където се провеждаше концертът на Jamiroquai. Не ми се мисли в Мостар какво е. И все пак с най-голяма радост пак бих отишъл в Сараево.
цитирай
2. krotalka - Чудесен разказ!
15.04.2008 10:00
Не съм била там, но от разказа успях да почувствам атмосферата му. При мен подобни чувства изникват, като си спомня за Грозни-Чечения!

Песента накрая много ми хареса!

Поздрави и лек ден!
цитирай
3. tota - Благодаря за възможността да се докосна до Сараево!
15.04.2008 10:22
Ние Балканците сме прекрасни хора! И не бива да смятаме кой е по велик , а да се взрем в онова, което ни прави еднакви - природата,корените ни, културата... Но, Родина се напуска само, когато е застрашен животът ти. Светът е отворен, да се докосваме до това, което възможностите ни предоставят , но да помним пътя към дома. Най- красиво е там, което очите ни са видели най-напред!!! И най-мило!
цитирай
4. анонимен - Вълнуващо разказано !
15.04.2008 12:36
Присъединявам се горещо към коментиращите...
цитирай
5. ahmeddogan - вишничка
15.04.2008 21:02
ама вие наистина ли:))
цитирай
6. eien - И аз имам прекрасни спомени от този град!
16.04.2008 14:26
Поздрави за поместения текст и хубавите снимки!
цитирай
7. rotazia - Вчeра следобед Хасково ме питаше ...
16.04.2008 15:07
Вчeра следобед Хасково ме питаше дали е превърнало момичешките ми мечти в реалност , да , усетих как точно това Хасково ми отива , дома на сиротното ми сърце , дома новите ми спомени , дома на утрешните ми любови ...
цитирай
8. анонимен - Браво на приятелката ти!
16.04.2008 15:08
Сега загубихме още един Българин, запленен от чужди красоти...
цитирай
9. kuracpalac - Всичи красоти...
16.04.2008 15:24
...на този свят са наши.
"Чужда" красота не може да отнеме национална принадлежност.
цитирай
10. rotazia - Очи трябват за красотата, а има т...
17.04.2008 09:07
Очи трябват за красотата , а има толкова слепци , не само за нея , прИятно !!!
цитирай
11. lion1234 - Изключително красив град!
19.04.2008 10:29
Изключително красив град! Пъстрота, колорит, свежест, романтика!
Поздрави!
цитирай
12. анонимен - Разказът ти е истински, вълнуващ, автентичен, богат, колоритен, разкошен, одухотворен, вълшебен, сладък ...
13.02.2011 14:31
В Сааеово има магия. Този град омагьосва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuracpalac
Категория: Туризъм
Прочетен: 4238062
Постинги: 362
Коментари: 3591
Гласове: 43369
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031