Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2008 10:30 - "Косовски Божур" - списание на децата от Косово и Метохия
Автор: kuracpalac Категория: Лични дневници   
Прочетен: 86377 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 16:40


Скъпи братя и сестри в Христа,

Съобщаваме ви че с благословението на Негово Преосвещенство косовско-метохийския епископ Артемий ще започне издаването на ново месечно списание за деца, което ще се нарича "Косовски Божур".

"Косовски божур" ще бъде списание на децата от Косово и Метохия. През тези летни месеци се подготвя първият брой. Той ще се окаже в ръцете на децата през първата седмица на септември и ще запази тази динамика. "Косовски Божур" ще излиза всяка първа седмица от месеца с изключение на времето на лятната ваканция. "Косовски Божур" ще има 10 броя годишно и ще бъде предназначен за деца от по-горните класове на основното училище.

Едновременно е започнал да работи едноименният интернет-портал на адрес http://www.kosovskibozur.dugaknjiga.com

Твърде малко хора в Европа знаят колко тежък живот водят сръбските деца в Косово и Метохия, колко нехуманен и нечовешки е животът на децата в етническите анклави.

Идеята за списанието беше вдъхновена от писмата на децата от Косово и Метохия, публикувани през 2006 г. в книгата "Писма от анклава". Подтик за това получихме и от нашата най-млада сътрудничка, Йована Радованович от Ораховац, която поддържа една от рубриките на сайта "Дуга Књиге" (Книжна Дъга) на адрес http://www.dugaknjiga.com/kosovski_bozur.html

Говорим за деца от анклавите. Много хора ще запитат: Какво е анклав?

Анклавите са специфични територии в Европа. Има ги само в Сърбия, в нейната южна покрайнина Косово и Метохия. На тези малки територии като на острови сред океана, или по-точно би било да се каже като в православни, християнски оазиси в пустинята, живеят сръбски семейства и техните деца, а наоколо е албанското мнозинство, настроено враждебно към тях.

Днес сръбските деца от Косово нямат възможността да се движат свободно из земята на своите предци, да крачат без страх по своите ниви и градини. Затова списанието "Косовски Божур" ще бъде тяхна трибуна и ще се поддържа най-вече с техни текстове и техен труд.

Със своите рубрики и теми списанието ще работи за поддържането на християнските добродетели – Вярата, Надеждата и Любовта.

По благословение на Негово Преосвещенство списанието "Косовски Божур" ще бъде разпределяно безплатно между децата на Косово и Метохия. Приходите от продажбата на останалия тираж ще бъдат използвани за нуждите на децата от Косово и Метохия. Очакваме началният тираж да бъде към 10 хиляди броя.

Планираме приходите от продажбата на първия брой, а също и от даренията на хората с добра воля, които не са забравили за своя християнски дълг към своите ближни, да вложим за построяването на детска площадка за игри в Ораховац. Помислете какво ще означава за тези деца,  да имат свои катерушки, люлки, пясъчни площи... Каква радост би било за тях да имат къде да потичат, да поиграят, да излеят своята младежка енергия!

Деца! Деца от целия свят, обадете се!

Пишете!

Пишете на вашите връстници!

Пишете на вашите връстници от Косово и Метохия!

"Косовски Божур" е и ваше списание, да го правим заедно!

Чакаме вашите писма, стихотворения, разкази, снимки, рисунки...

Уредниците на сп. "Косовски Божур"

Можете да пишете до редакцията на сп. "Косовски Божур" на електронния им адрес: n kosovskibozur@dugaknjiga.com Този пощенски адрес е защитен от спам ботове, трябва да включите Javascript, за да го прочетете или на пощенския: Дуга Књига, Виноградарска 14, 21205 Сремски Карловци, Србиja.
http://www.pravoslavie.bg/content/view/10131/257/
=====================================================================================

Ораховац, анклав в Метохия . В момента тук живеят към 350 сърби в албанско обкръжение. Преди агресията на НАТО и масовоте изгонване на сърбите от Косово и Метохия в Ораховац са живеели около пет хиляди сърби.

image

image

image

image

image







Гласувай:
0



1. slavuncho - Защо не изпратиш този постинг до Хага, до Брюксел...
24.07.2008 10:39
Не че ще ги изненадаш...
А и хлапетата зад телената ограда и мрежите приличат на сръбски терористи и националисти. Може да ги обяват за общо-европейско издирване...
И само да те питам - 300 кв. метра или 300 кв. километра, щото ако са метри то двора ми е 5 пъти по-голям.
цитирай
2. kundalini - Ето това липсва в новините-
24.07.2008 11:43
истината за живота близо до нас! Оказва се, че знаем повече за изборите в САЩ, отколкото за съдбата на православните в Косово и Метохия. А иначе са непрестанни напъните на българските политици да се превърнем в лидер на Балканите и да имаме обща политика.....празнодумци и слепци. Лично мисля, че именно такава политика е уместна и нужна, която ще има плодове в по-далечно бъдеще. Но аз не разбирам от политика, разбирам само от общуване:)))
Ще посещаваме и ще рекламираме списанието!!!
Поздрави!:)
цитирай
3. watchtowerman - През 1983г.
24.07.2008 19:59
Бжежински заяви, че епохата на идеологическите сблъсъци отминава и се задава тази - на верските. Не знам дали това заключение е анализ на действителността през онези години или прогноза от създаден ВЕЧЕ сценарии за бъдещето развитие на цивилизацията. Фактите на изминалото време все повече ме убеждават, че става въпрос за Провеждане в изпълнение на сценарии. Ако е така, ще следва и продължението му - разделяне по верски признак и на Македония, а после сме ние - процесът започна с турско етническо обособяване, и сега сме на фаза на верско, в процес на завърване е и етническото обособяване на циганите(ромите), който вече се обособява и като верски - много роми са към християнството, но повечето клонят към исляма, което го отдавам по-скоро на финасова ориентация. В този процес обаче не виждам да се проявява етноса на българите, за вярата им тогава да не говоря. Но и двете - етносът и вярата ще се възпламенят в първия по-сериозен "изпуснат" от контрол сблъсък при нарастващата конфликтност между роми и българи. А това ще стане стане, кога започне фазата на верското разделение в Македония...Тогава примера от Косово и Метохия ще ни е нужен за да оцеляваме и като българи и като християни.
цитирай
4. dandy - Благодородството Ви търпи ли граници,
25.07.2008 00:37
драги ми господине? Надеждат се крепи на такива мисловни релси.
цитирай
5. анонимен - хубав постинг
25.07.2008 02:01
но много от българите няма да го разберат .те са далече от проблема според тях.но и техният ред ще дойде. поздрави !
цитирай
6. анонимен - Поздрав
28.07.2008 10:59
Поздрав свима. Српски део Ораховца не износи 300 метара квадратних, већ је дужина једине улице у спрском делу 300 метара. То је она улица са 4. слике. У тој улици стала је и црква, и школа, и пошта, продавница, гробље, лекар... Цео живот на тих 300 метара.
Поздрав

Дуга
цитирай
7. анонимен - Поздрави
25.03.2009 14:53
Поздрави за хубавия постинг!Тъжно и много жалко е, че политиката измества човешката топлина, скръбта и съпричастността към нашите братя по вяра. Лично аз изпитвам болка от вековната вражда между нашите народи. Много бих искала Косово и Метохия да си останат в Сърбия. Та това е свята земя, напоена с много православна кръв и много сълзи.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuracpalac
Категория: Туризъм
Прочетен: 4248938
Постинги: 362
Коментари: 3591
Гласове: 43370
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930