Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2009 08:09 - Пази вярата си, българино брате!
Автор: kuracpalac Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11096 Коментари: 33 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
І. Българино брате, към тебе се обръщам да те попитам нещо. Не оставяй воловете си и не задържай своя плуг. На моя въпрос можеш да отговориш и като ореш. Не те питам за пътя, та да е нужно да дигнеш ръка от плуга и да ми го посочиш. Не ти искам вода, та да спреш оранта си и да ме заведеш на извора. Виж, ти цял ден ореш и цял ден мислиш и мислите ти остават затворени в тебе. Искам да запитам за нещо, което е вътре в тебе, на което можеш да ми отговориш, държейки ръка върху плуга и чертаейки хубави бразди след воловете си.

 

Гори ли още кандилото на вярата в душата ти? Имаш ли достатъчно елей в твоето кандило и светло ли е вътре в твоята душа? Българино брате, гори ли у теб кандилото на вярата?

Това е моят въпрос и това искам да те питам, но не от мое име, а от името на твоите родители, които те кръстиха във вярата Христова и те причастиха с Неговата кръв. И питам те от името на твоите деди и прадеди, които от препълненото и пламенно кандило на своята вяра наляха и запалиха кандилото на вярата в твоята душа. И питам те в името на онези далечни твои предци, които под петстотингодишното турско робство не позволиха да се угаси кандилото на вярата.

ІІ.

Зли ветрове те удариха от всички страни, българино брате. Усещаш ли? Виждаш ли? Чуваш ли?

Искат да угасят кандилото на вярата вътре в твоята душа. Искат да скъсат твоята връзка с твоите родители, с твоите предци, с твоята слава. Искат да те оставят във "външната тъмнина", без кандило и без божествен пламък в душата. Искат да те осиромашат и оголят, да ти опразнят душата и да я направят пуста.

Тези три ветрове са: неверието, кривоверието и маловерието.

Неверието иска да подсече корена на твоята душа. А щом е подсечен коренът, какви листа и плодове можеш да очакваш от дървото?

Кривоверието иска да изкриви твоето сърце и душа, и характер, както ги е изкривило у своите последовници. Така, едни кривоверци са отхвърлили празнуването на неделята и са възприели еврейската събота, други са изхвърлили поста, трети – почитането на светиите, кандилата, иконите и кръста, четвърти са отхвърлили сродството между хората при женитба, пети са отхвърлили причастието с кръвта Христова и т. н.

Маловерието иска само да се наричаш християнин, но да не бъдеш такъв. То се плаши от мрака на безверието, отвръща се от лъжите на кривоверието, но и своята вяра държи само върху езика.

Безверието иска да разбие кандилото на твоята душа. Кривоверието иска да налее вода вместо елей в кандилото ти. Маловерието ти дава свободата да държиш кандилото си както искаш, само не желае да го види запалено.

Това са три зли ветрове, които са ударили твоята душа в тия дни. Нека Всевишният те благослови, за да бъдеш благословен и силен. Защото само благословените и силните могат да се спасят от тези три вятъра. Бъди благословен и силен, българино, брате мой.

ІІІ.

Твоята вяра те пази от всяко зло, българино брате. Винаги, когато те е притискала неволя, твоята вяра ти е помагала.

Когато този свят ти се стори като тъмница, без врати и прозорци, твоята вяра ти казва: не бой се! Творецът държи всичко в Своята власт. Той те нарича син и иска да го наричаш Баща.

Когато съгрешиш и хората видят твоя грях, осъдят те и те захвърлят като непотребна вещ в тоя свят, твоята вяра пази цената ти и ти казва: Христос умря зя грешниците на кръста. Той е платил твоя грях пред Бога и ти си за Бога много ценен и скъп.

Когато те сполетят нещастия и ти загубиш чеда, имот и пари, и няма къде да подслониш морната си глава, твоята вяра те пази от мрачни мисли и тъги и ти казва, че всичко, което е изпаднало от ръката ти, е в ръката на твоя Отец, Чиито са всички богатства и иманета, и всички блага на всички светове.

Твоята вяра те пази от болести и в болести, в мъки и от мъки, в отчаяние и от отчаяние, в самота и от самота, в смъртта и от смъртта. И от смъртта те брани твоята вяра. Наистина и от смъртта, от която безверниците дори не знаят, че има отбрана.

И от безверие те брани твоята вяра, от оная напаст, която е над всички напасти, от оня мрак, който е по-гъст от всеки мрак и от оня мраз, който е по-студен от всеки мраз. О, българино брате, неверието е жива смърт за хората и народа. Всяка смърт е мъртва, но неверието е жива смърт. От тази жива смърт те брани твоята вяра.

Какъвто е разложеният труп в шарения ковчег, такава е душата в живото тяло на безверника. Той е гроб, украсен и заграден, а вътре е самата смърт. Всички в него е смърт – всяка мисъл е смърт, всяко желание – смърт, всяко намерение е смърт, всеки план е смърт.

Кое може да те запази от жива смърт, която носи маската на живота? Само твоята вяра в живия Бог Творец и в Христа Спасителя.

Твоята вяра те пази от зли и глупави помисли, грешни желания и пагубни намерения.

ІV.

Пази и ти твоята вяра, българино брате! Както твоята вяра те пази от всички злини на тоя свят, така и ти я пази.

Плугът те пази от глад, земеделецо. Затова трябва и ти да го пазиш от ръжда. Иначе ще останеш гладен.

Както земеделецът пази плуга от ръжда, за да го запази по време на глад, както ковачът пази огъня от влага, тъй и ти трябва да пазиш своята вяра от зли ветрове, та вярата да запази твоя живот, сила и радост.

Тъкачката пази добре своя стан, за да бъде станът в ред. Защото само на хубав стан може тъкачката да изтъче дрехи за себе си и за децата си.

Домакинята пази добре брашното от плесен, за да бъде брашното здраво. И внимателно го сее и пресява, за да омеси здрав хляб за себе си и за децата си, за да бъдат децата й здрави заедно с нея.

Както тъкачката пази своя стан, за да бъдат облечени добре тя и нейните деца, така и ти трябва да пазиш твоята православна вяра, българко сестро! Защото от вярата и с вярата се тъкат всички достойнства, които обличат човешката душа.

И както умната домакиня пази и пресява брашното, за да има здрав хляб за себе си и чедата си, така и ти трябва да запазиш своята православна вяра и да я чистиш и пресяваш от всякакви плевели, българко сестро! Защото само здравата и чиста вяра храни душата и дава здраве на твоята душа и на душите на твоите мили деца.

Славеят пази гласа си, за да може да чурулика песни, които веселят неговото сърце и сърцата на тия, що слушат. Паунът пази своите пера, пази своята чудна златотъкана одежда, за да се радва сам и да радва хората с нея.

Както славеят пази гласа си, който е извор на радости и тъги, тъй и ти пази своята вяра, българче мое златно! Защото твоята вяра е извор на радост за тебе. И както паунът пази красотата на своите пера, така и ти пази своята вяра, която краси душата ти.

V.

Видял ли си славей, който не пее? Струва ли нещо? Пази ли го някой? Търси ли го някой? Скърби ли някой за един замлъкнал славей повече, отколкото за едно врабче? Гласът прави славея. Гласът му дава цена. И видял ли си оскубан паун? Не му ли се смеят хорат, вместо да му се радват?

О, българче мое златно! Твоята цена е във вярата ти. Ако, не дай Боже, някой злосторник прогони вярата от твоята душа, ти ще бъдеш по-евтин от замлъкналия славей и по-жалък от оскубания паун.

Затуй пази вярата си, защото и тя те пази. Вярата е за тебе извор на живот, вярата е храна, вярата е одежда на твоята душа, вярата е твое здраве, вярата е твоя песен, радост и веселие, вярата е божественият пламък в тебе.

Нека пазим вярата си, нашата драгоценна православна вяра!

Православен календар, 1939 г.

image
Св. Николай Велимирович




Гласувай:
2



1. nkf - Всичко хубаво, НО. . . "Нев...
27.04.2009 08:16
Всичко хубаво,НО..."Невярвай на данайците, дори и дарове да ти носят".
Сръбски грижи за българската вяра и духовност идат доста в повече.
цитирай
2. cornflower - Ако българина не чуе, чака го Косово....
27.04.2009 08:31
"Затуй пази вярата си, защото и тя те пази. Вярата е за тебе извор на живот, вярата е храна, вярата е одежда на твоята душа, вярата е твое здраве, вярата е твоя песен, радост и веселие, вярата е божественият пламък в тебе."

цитирай
3. nkf - Какво общо има тука Косово с бълг...
27.04.2009 08:41
Какво общо има тука Косово с българската вяра и духовност?Изобщо какво общо има казуса Косово с вярата?
Когато някой присвоява,безчинства,убива,то неизбежно един ден получава възмездие.
цитирай
4. kiarasoto - ЖИВА ВЯРА ТИ Е НУЖНА БЪЛГАРИНО!!!
27.04.2009 08:57
Не сляпа вяра ти е нужна!
Вярвай на сърцето си, вярвай на земята си, вярвай на небето си! Повярвай в живото си слово, вложено в душата ти!
Изчисти авгиевите си обори и запази стоката си!
Вярвай в народа си и запази духа си! Вярвай в Родината си, а не в държавата-мащеха. Вярвай в себе си, българино и знай, че Бог е вложил мъдроста си в тебе! Иде и нашият ден!
Най-трудното е да повярваш в ближния, но и това е твоето изпитание. Да бъдеш българин означава да прозреш единноста си, да възлюбиш народите и да възпееш корена си. Ти, българино си КОРЕНА ХРИСТОВ! ЗАПАЗИ СИЛАТА СИ! ЗАПАЗИ ВЯРАТА СИ И ЩЕ БЪДЕШ БЛАГОСЛОВЕН!!!
ИДЕ ВИДОВ ДЕН!!!
цитирай
5. dete - има още един. . . 4-ти, най - силният ...
27.04.2009 11:10
има още един ... 4-ти , най - силният вятър - Безверие ! Българите живеем във време на безверие ... колко още?!
цитирай
6. teachme - Всеки си има своя храм!
27.04.2009 11:23
Вярата е вътре в нас!
цитирай
7. bruter - Вяра и Живот
27.04.2009 12:17
Изпълнени сме с вяра и живот в мъртъв свят.
цитирай
8. slavuncho - Ех, Приятелю! Нема, нема пък разбуниш духовете!
27.04.2009 12:19
Не мислех да коментирам този прекрасен постинг. Знае се, че не съм вярващ. Не смятам това за свое предимство или недостатък. Просто е така.
Коментирам, защото не мога да разбера мисленето на някои хора. Вярата, общата история, та ако щеш - комшулъка, обединява хората. Кара ги да търсят общото - и в миналото, и в бъдещето си.
Да, ама не! Ние поканихме папата у нас.
Ние подкрепихме американците при бомбардировките над Белград.
Ние признахме Косово за албанска държава.
И все в името на какво!? На вярата ли? На добросъседските отношения ли?
Търчим след вяра, култура и морал, които нямат нищо общо с нашите. Били по-цивилозовани...
Как хубаво го е казал Паисий: "О, неразумний..."!
Не съм вярващ, но никога не забравям, че православната вяра, българският език и българската писменост ни преведоха през турското робство.
Какво се случи с нас, та забравяме и вярата на дедите си, и езика, и писмеността?!
цитирай
9. mem - и да благодарим
27.04.2009 14:18
от време на време. Да не ставаме вярващи само като сме на зор.

Славунчо, и аз това бих написала.

nkf - тука става въпрос за православната вяра. И къде са българските грижи?
цитирай
10. cornflower - nkf
27.04.2009 14:26
пояснявам: Рибново=Косово
цитирай
11. nkf - mem, тук не става въпрос за никаква ...
27.04.2009 18:12
mem,тук не става въпрос за никаква вяра,а за пореден сръбски опит за манипулация.Сатанинската "ОС" Москва,Белград,Атина използва всякакви "канали" за вмешателство и манипулация на България,Българите и политиката й.Тук нещата са много,ама много далеч от вярата.В момента, в който се довериш на сърбин , па бил той и свещеник, си вече излъган/а.Примери-дал Господ.
Грижите за вярата засягат всеки един индивидуално.А ,ако чакаш някой друг да се погрижи за твоята вяра...
А иначе в една пост-комунистическа псевдодържава какво отношение може да има към църквата,а и какво представлява настоящата БПЦ?
цитирай
12. nkf - cornflower, поясненията ти са н...
27.04.2009 18:15
cornflower,поясненията ти са неотносими и меко казано произволни.Подобни аналогии немогат да се правят,а да не говорим,че по начало аналогията е най-късия път към глупостта.
Едвали е тук мястото да ти изброявам разликите между двата случая (доколкото Рибново е изобщо случай).
Но все пак поне си кажи аргументите,ако имаш такива.
цитирай
13. nkf - slavuncho, държа да ти напомня, че ...
27.04.2009 18:19
slavuncho ,държа да ти напомня,че България има свои интереси и цели и те по принцип (поради ред причини) не съвпадат със сръбските.Тоест сръбските интереси не са български и обратно.Апрпо,защо не пророниш поне сълзица и за зверски избиваните ,затваряни в концлагери и асимилирани българи имали нещастието да попаднат под сръбска окупационна власт в Македония и Поморавието ?
Ако е в интерес на България сърбия да бъде изличена от лицето на земята , то ние сме длъжни да следваме интересите си.
цитирай
14. ivesa - Този православен календар е поостарял
27.04.2009 19:31
kuracpalac,цената на българина не е само във вярата.Днешният българин е свободен европейски гражданин и не е длъжен да е религиозен.Ако е приел някаква религия,той е избрал Бог за свое упование и черпи духовност от Божествената - най-чистата.Поздрави!:)))
цитирай
15. watchtowerman - Преди още Бжежински през 1983г,
27.04.2009 20:13
и през 1987 - Римския клуб, да кажат, че бъдещето на света ще премине през верски конфликти, го спомена Ванга - "народите ще се разделят по вяра" и "ще дойде на света най-старата вяра". Така, както и го виждаме - светът навлиза в ера на религиозни конфликти. Човешката цивилизация направи голям кръг в развитието и търсенето на верска, религиозна парадигма, и се завръща в началната си точка. Т.е. Всичко е извървяно и пробвано и нищо не върши работа, освен Вярата, и то онази, Истинската. Неизбежно е обединяването на човечеството на верски принцип, както е неизбежно и сгромолясване на псевдоатестичните представи, уж под формата на наука и политически и философски идеологии.Светът се срива в блатото на глобалните спекулации и кражби именно поради липса и бягство от Моралните Принципи на Вярата. Онези, натиканите в блатото на мизерията и глада, които са милиарди, ще поискат и ще направят този Завой към Вярата. Управляващите го виждат този Завой, за тях има индикации, че мизерващото общество върви натам. И ще се стараят да го предотвратят. Следващата седмица предстои гласуване на поправки в Закона за Събранията и Митингите, които ще забранят митинги и протести в близост до Парламента, Президенството, Министерстки Съвет, МВР, всички Съдебни Палати в България, мостове, републикански пътища. Ще протестирате в къщи, там ако щете мрете, ако щете гледайте Свинщините на Големия брадър...
цитирай
16. evrazol - Прекрасен е поста
27.04.2009 21:06

Но като чета коментарите ми иде да кажа - Каква я мислихме, каква излезе ...
То сатанинска ос ли не се появи, то европейска свобода ли не щеш, то мъртъв свят ли.
И пак място няма нито за плуга, нито за стана, нито за пауновите пера. Чел дявола евангелието и го разбира както си иска.
Хубаво го е казал Св. Николай Велимирович, но и да не беше го казал пак същия резултат щеше да се получи. Този който има грам ум, пък и да няма вяра ще го разбере казаното и без да му се казва. Онзи който няма, каквото и да му казваш все таласъми ще му се привиждат. Те хорицата единия контекст не могат да проследят в коментарите си, ти искаш вяра да пазят.
Колко ли вода ще изтече докато намерим отново ЗАГЪРБЕНИТЕ си ценности?
цитирай
17. zaw12929 - Слагате на всяко гърне меродия, ...
28.04.2009 05:54
Слагате на всяко гърне меродия, защото сте си останали рая, Порасла е само завистта и злобата!

Имам вярата, подкрепата и силата. Затова казвам на невярващите: Не бързайте да оплювате вярата, така издавате надменност и незнание за посоките на науката, която е светлина и...Бог. Покажи добротата си. Бъди войник на доброто, а не лице на злото, на дявоа. Вярата е начин да опознаеш преди всичко себе си, да се самовъзпиташ на толерантност. Да не правиш на другите онова, което не желаеш на себе си. Молитвата- начи да изразиш благодарност и програаама за действие, Ти сам преценяваш как да живееш живота си със и без бяра, Без вяра, си като прочетена книжка, която вятарът подхвърля . С вярата ти си сложил "Грамтността" си в рамка, като визия за живот ,носеща успех чрез доброта. Никой не може да ги подритва , пренебрегва отменя! Никой не наднича в главите ни, не прочита мислите ни. Вярата успокоява безконтролното мислене, праща го в пътя на Прогреса на твоята личност. Пътят към Бог е в главата на всеки. Няма нийде врати към Божиите селения, защото за нас Бог съществува само там и наш е избора да го направим наш покровител, изповедник, да удвоим усилията си. Да живеем честно по законите на природата, които са неотменими. Затова и каноните на храмовете са неотменими. Те сдружават хората с еднакви обреди , празници, радости. Независимо каква е епохата, кои са управляващите. Вярата помага да контролира всеки сам поведението си и го държи в зоната на доброто. Пази от злоба, завист, лъжа, лицемерие. Невярващите в Бог са сред хора самотни, неуверени, страхливи, не могат да посрещнат другите с презумцията, че са добри Вярата в Бог е гарнирана и с вяра в човека до теб. Най последно ми е учудващо, защо атеистите, вярващи в Науката, която отркри доказателство, ЧЕ ИМА БОГ, НЕ И ВЯРВАТ И СИ ГО ОБЕСНЯВЯМ С ЕДНО НЕВЕЖЕСТВО, НЕЧЕТЕНЕ, НЕСЛЕДЕНЕ ПРОГРЕСА. НЕВЕЖИ СА НЕ ХОДЕЩИТЕ НА ЦЪРКВА, А САМОНАДЕЯНИТЕ НЕВяРващи! . В ТУРСКИ ЕЗИК НЕВярващи ( ЗА ТЯХ Я АЛЛАХІ) се наричат РАЯ и тогава атеистите се обиждат. И не забелязват, че живеем в нова част на "Модерната епоха", когато има търпимост между хората с различно вероизпведание. Който се е отказал от вярата се е лишил от едно богатство. На духа. Той е, като човек изгубил се в гора, планина, без възможност да повика помош. Вика, но кой да го чуе?! Вярващият има по всяко време мобилна връзка и спасения, Науката е знание, Умният ще намери, макар и с много трудности изход от положение, което Мъдрият няма да допусне. Защото има опита и вяра в собствените си сили и деиствия
цитирай
18. zaw12929 - Когато видим постинг за каквото и да ...
28.04.2009 06:06
Когато видим постинг за каквото и да е- в случая за вярата, се намирст да пишат против политиката на държавата
Напиши си постинг. Помисли, ти ли си най умния, че оплюваш мнението на народните ни избранници. Не с протести, от стимулирани индивиди, а със задружна работс ще повгигнем планината бедност!
цитирай
19. essy - ....
28.04.2009 10:53
Аз само ще те Поздравя за този постинг!!!
Всякакъв друг коментар е излишен...
цитирай
20. cocolina - благодаря
29.04.2009 05:11
за постинга. Отново си публикувал нещо за подкрепа душите и вярата ни:)
цитирай
21. cornflower - nkf
29.04.2009 08:27
несъотносими???
когато няма вяра, идва агресията
празното се запълва от друговерци - а там дебне исляма...
цитирай
22. nkf - cornflower, точно така, връзка ...
29.04.2009 13:01
cornflower ,точно така,връзка между Косово и Рибново няма,абсолютно никаква.Косово е един сръбски мит и нищо повече.В защита на тая митологема и безкрайно алчните си амбиции сърбите изливат тонове с лъжи и манипулации.Разбира се ще използват и православието, за да намерят повече подръжници на каузата си.В случая с напътствията(опазил Бог сърбин да те наставлява за Христовата вяра) на сръбския свещеник, нещата нямат общо с вярата.Тук вярата просто се използва като параван,изтривалка за сръбската политика и нищо повече.Българина като цяло е доверчив и добродушен човек и тази наша слабост или може би положително качество, и аз незнам, сърби,гърци и руснаци максимално експлоатират, като не се свенят да използват и православието.Тия са фарисей и лицемери, коварни и със задни мисли.Тея имат толкова вяра, колкото им е угодно и колкото да постигат разбойническите си цели.Ще дам само един пример:През Балканската война уж всички Християни на Балканите се обединихме да изхвърлим турция и дивашкия ислям от Европа...и какво стана Българската армия изнесе цялата тежест на войната и заплаши самият Цариград.Какво правиха през това време "братята ни во Христа"?ами заемаха български села,градове,земи ,дори нападаха български войници."Православният" сръбски крал дори удари шамар в най-българския град Скопие в най-българския край-Македония на едно дете,което му отговорило,че е...Българка.
Такива случаи има колкото искаш, от такова естество."Невярвай на данайците,дори и дарове да ти носят"!
цитирай
23. анонимен - nkf Е НАЦИСТКО ТЪПО ПАРЧЕ !
29.04.2009 13:19
той си вярва само в фюрера...

@КОМУНИСТ@
цитирай
24. nkf - Ако обичат разни пияни или дроги...
29.04.2009 15:12
Ако обичат разни пияни или дрогирани хипари,дребни крадци и хашлаци,като анонимен 23, да не вземат отношение по въпроси,които са твърде далеч от тях.
цитирай
25. анонимен - @КОМУНИСТ@
29.04.2009 16:05
Може да съм "пиян или дрогиран хипар", "дребен крадец и хашлак".И какво от това? Ти си оставаш НАЦИСТ вярващ само в фюрера!
цитирай
26. nkf - Следователно си морален изрод, а и ...
29.04.2009 16:25
Следователно си морален изрод,а и щом си комунист нямаш нищо общо с Христовата вяра.
цитирай
27. анонимен - @КОМУНИСТ@
29.04.2009 16:29
аз съм вярващ Комунист, а ти си обикновен НАЦИСТ вярващ само в фюрера! (признай си!)
цитирай
28. watchtowerman - Има една фраза,
29.04.2009 18:25
стара повече от 600 години:"Като Марко на Косово поле". Казана по повод на турско сръбската битка при Косово. Както тогава, така и днес при Косово балканските, християнски народи са разединени и поради това - завладяни от небалкански и извъневропейски нашественици...
цитирай
29. nkf - анонимен 27, комунист. Ти си наг...
30.04.2009 03:01
анонимен 27, комунист.
Ти си нагледен пример за несъстоятелност,при това доведена до абсурд.Някак си ми е гнусно и досадно да полемизирам с такива като теб , по каквито и да било въпроси.
Комунизма по своята същност е атеистична доктрина,доказала в историческия ход на своето съществуване бясното преследване на всички форми на религия и най-вече на Христовата вяра.Онтологичната същност на комунизма, по отношение на вярата, е обърната към самия него.Тоест самия комунизъм е зъл,сатанински, култ.
После,аз не съм НАЦИСТ, както се опитваш да ме обвиниш, а християнин фундаменталист и десен консерватор.
Но предвид факта,че си комунист,то значи си политически крайно неграмотен и за теб всичко некомунистическо е фашистко или нацистко.Тоест малко се различаваш от кучето на Павлов , идентични сте по бинарните си реакции и възприемане на света :).
И така,моята вяра е в Бог и неговия единороден Син умрял на кръста за нашите грехове и възкръснал , побеждавайки смъртта.Него ние чакаме да дойде отново,както е обещал и той е нашият ЛИДЕР (а ти ,ако щеш и фюрер го наречи).
цитирай
30. анонимен - @КОМУНИСТ@
30.04.2009 08:35
Стига си се оправдавал бе nkf.
Всички знаем че ти имаш само един бог, и това е фюрерът.
Ти си нацист фундаменталист, примитивен и противен антихрист, мразещ всички.
цитирай
31. nkf - ХАХАХА, последното нещо, което ще ...
30.04.2009 12:27
ХАХАХА, последното нещо,което ще направя е да се оправдавам,още по-малко пък пред някакъв си болшевишки отпадък.
Аре бягай да свиеш някоя чанта или да се надрусаш.
цитирай
32. rebu - 4.V
06.05.2009 18:26
Братята православни србе, арестуваха камбана, подарена от България за българските западни покрайнини. Честити вярващи!
цитирай
33. bogolubie - rebu,
26.09.2009 18:26
точно така е. Затова ни се казва, че по делата ще ги познаем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuracpalac
Категория: Туризъм
Прочетен: 4237887
Постинги: 362
Коментари: 3591
Гласове: 43369
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031