Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2009 11:09 - Може ли православен християнин да се занимава с йога?
Автор: kuracpalac Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5451 Коментари: 13 Гласове:
0



 Преди да отговоря на Вашия въпрос, попитах един православен християнин, който се е занимавал с йога. Той категорично ми отговори: „Не!”. И повярвайте беше много емоционален и искаше да защити всеки, който би пожелал да опита от този „модерен” плод.

Добре е да си зададем въпроса, що е йога?

Йога е философско-религиозна система, която изисква определен начин на живот. Тази система е много сложна, бих казал, многостранна. В нея се правят опити да се включи цялата същност на човека. Изисква пълна отдаденост и строгост. Не е възможно отделянето на една част от тази система и изолираното й използване (с някаква цел), защото това не би било "йога". Моментът, в който съвкупността от практики се превърне в "йога", е точно този момент, в който отделните практики се "сглобяват" в система, която представлява макар и "съкратен", макар и "орязан", но все пак - вариант на "йога". И от този момент нататък практикуването на тази система вече носи рискове. Ако позволите, ще впиша няколко причини, които сподели с мен моят приятел, опитал йога:

1. Упражняването на този светоглед, начин на живот, накратко - на "йога", води до създаване на трайни навици, затвърждаващи този светоглед. Те от своя страна водят до стремеж, желание за по-нататъшен "напредък" в системата на "йога". Накратко, системата "йога" е като шеговития израз: "мога без една, но не мога само с една". Понеже тази система е езотерична (такава, при която съществуват няколко нива на посвещение на членовете на дадено общество; а допускането на даден член до следващото ниво става само след преценка на лидерите, че този член е "готов" за това), живеещите по системата на йога не знаят и не подозират накъде точно води пътят, по който са поели и от който в бъдеще ще им бъде много трудно да се откъснат.

2. Още първото ниво - "хатха йога" - вече представлява опасност. То е съвкупност от хранителни навици, хигиенни практики, физически упражнения, дихателни упражнения и т.н., но всичко - под контрола и наставничеството на даден лидер "гуру". Още при нея вече се започват упражнения, подлагащи на контрол психиката, волята, въображението и т.н. и започва изучаването на едно пантеистическо учение, боравещо със съответната терминология, много напомняща тази на окултните учения. Част от тази система е неосъзнато, но фактическо поклонение на слънцето, на разни природни "сили" и т.под. Напредъкът на човека в областта на физическото здраве, контролът над собствената физика и психика още тук дава голямо разрастване на неговата гордост и склонност към обществен (чисто сектантски) елитаристичен сепаратизъм. Физическите упражнения, съчетани с психически такива водят до промени в човека, облекчаващи по чисто "технологичен" начин неговия контакт с духовния свят (невидимата реалност, и т.н.). Това става безконтролно и неутрално, без да се подготвя човекът за срещата с този свят и с неговите обитатели. Повече от това - тези "обитатели" се отричат, като се твърди, че в "духовния свят" просто липсват личности, а съществуват само безличностни, даже по известен начин "материални" (макар и невидими и неуловими) "енергии". Целта е тези "енергии" да бъдат "уловени", използвани за лична облага на човека.

3. На по-нататъшните етапи на учениците се откриват други практики, все по-близки до окултизма. Стига се до окултни заклинания с използване на т.нар."мантри", директно свързани (според християнските представи) със света на поднебесните паднали духове. Придобиват се неестествени способности, резултат от общуването със злите духове. Всичко това става постепенно, според степента на "напредналост" на учениците. След всяка "степен" ученикът е толкова зависим от системата на "йога", че не желае да се откаже и върне назад.

Ето защо считаме "йога" за религиозно (окултно) - философска система, безконтролно отваряща в човека способности, загубени от него след грехопадението и недопустимо опасни за християните. Считам притежаването на тези способности за противно на Божията воля. Още повече, че практикуването на "йога" неизбежно поставя тези способности в подчинение не на ангели, не на Бога, а на падналите духове, подчинени на врага на човешкия род - сатаната. Поради развиването на привързаност и зависимост към тази система, самото започване на нейното практикуване е вече твърде опасно. Отключените у човека "врати" за контакт с духовния свят са трайни и тяхното последващо контролиране е трудно даже в рамките на Църквата. Този ефект се получава даже след краткотрайно (1-2 год.) и неосъзнато практикуване на "хатха-йога". Премахването им е изключително трудно.
Скъпи Марине, Православието е живот и то живот със Христос. Това е толкова дълбока система, че в нея цялата наша същност, целият свят се преобразяват във вечност.
Пожелавам Ви радост в общението и мир!

Отец Василий Шаган



Гласувай:
0



1. neptunche - това не е вярно...
30.04.2009 11:17
описаното за йога просто не е вярно. Че има много псевдо учители - йога, които действат именно така, не означава, че именно това е йогата... ТРенирала съм именно при човек, който никога не си е налагал мнението, казвал е, че тези "мантри" са измислици и нереалности и е обяснявал всичко, което сме правили, за да знаем какво правим, а не за да бъдем зависими от него..
И не виждам никакво протопоставяне и защо трябва да има такова между йога и православие. Ценностите са си винаги едни и същи...
цитирай
2. andi2 - Според мен са несъвместими неща. ...
30.04.2009 11:29
Според мен са несъвместими неща . Ако наистина се занимаваш с "йога" , а не просто с някакви физически упражнения , вече се сблъскваш с източните учения .
Не може да бъдеш едновременно православен и будист примерно. Но всеки е свободен , сам да си избира пътя ..... .Поздрави.
цитирай
3. nkf - Статията е много точна. Йога-та ...
30.04.2009 12:35
Статията е много точна.Йога-та наистина е една окултна сатанинска система.Но от езическа азия идва само мрак .
цитирай
4. totkaivanovaa - :)
30.04.2009 15:37
здравей, хубав постинг...един познат ми беше препоръчал йога и ми беше подарил копие от някаква книжка, защото знае че ценя природосъобразния начин на живот - здравословно хранене съчетано с много днижение...незнам защо, но не проявих никакъв интерес...на някакво подсъзнателно ниво необяснимо се страхувам от това учение...сигурна съм,че интуицията не ме лъже, но не упреквам тези, които вървят по този път, всеки сам прави своя избор...поздрави
цитирай
5. watchtowerman - Индийските йоги
30.04.2009 20:24
се ужасяват от начина на практикуване на йога от Западната цивилизация, особено в раздела "медитация".
цитирай
6. анонимен - (:
30.04.2009 22:20
християнството учи, че тялото е преходно за да живее душата, греховно е да се иска безсмъртие за плътта
цитирай
7. primavera - Много интересен постинг
30.04.2009 23:12
Много интересен постинг, и естествено интересни коментари! Да, православното християнство и йога-та, са несъвместими религии, и взаимноотричащи се. Както във всяко учение, когато се заемеш, трява да продължиш и отидеш до края, затова предварително се замисля с какво се заема. Не мога да съдя правилно или неправилно, всеки има право да избира кой да бъде и къде да бъде. Осъждам само агресивното високомерие, което наистина задръства вселената с негативна клоака!
цитирай
8. kostadin - А нима някое друго човешко заним...
01.05.2009 07:03
А нима някое друго човешко занимание знае накъде ни води?
цитирай
9. cornflower - Харесва ми трактовката
01.05.2009 08:38
Каварненският отец се казва Василий Шаган, но се питам дали е същият. Идва от Молдова.
цитирай
10. optimum2 - За йогизма
01.05.2009 09:49
Пък дали не сме станали
всички ние йоги
без да сме го разбрали?
Поздрави за поста.
Лек ден.
:-)))
цитирай
11. strannica - ...
04.05.2009 10:17
Сложна и дълбока тема.
В самия текст - безкрайно много неточности за йогата, но то така винаги става, когато човек не познава отвътре нещо, а се напъва да говори за него :)
Изказвания от рода да "Считам притежаването на тези способности за противно на Божията воля" винаги ме разсмиват, а след това ме натъжават заради своята манипулативност.
Хайде да спра дотук :)
Поздрави за поста!
цитирай
12. rebu - За водачите
06.05.2009 18:22
Силно съм склонен да се съглася с поста, но у мен възниква един въпрос. Къде са православните водачи, които да запознаят интересуващите се с практиките на православието? Защото, има системи за здравословен живот и в православието. Защо единствените хора, за които знам, че живеят по канона - монасите от Света гора, са се скрили в планината зад гръцката бюрокрация и не споделят своя опит. Дали грижата за спасяването на душата, замъглява грижата за ближния? Нека праведните водачи да тръгнат сред народа, да пропагандират, да олицетворяват християнството и да са пример за подражание на деца и възрастни.
Защото, огромната маса се сеща за Бога само на погребения и на Великден (естественно добре нахранена и почерпена). А храмовете пустеят, поповете участват в езически обичаи - курбани, баенета, четене по списък срещу заплащане. Къде са епархиите от Възраждането с тяхната грижа за всеки, със зачитането на мненията и моралната корекция на бита?
Мога да питам още, но това е виене срещу луната.
цитирай
13. chervenata - Мале
11.05.2009 16:42
след такъв прочит на йогизма дълбоко и трайно започвам да се замислям всъщност християните наистина ли са такива мухльовци?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuracpalac
Категория: Туризъм
Прочетен: 4238109
Постинги: 362
Коментари: 3591
Гласове: 43369
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031