Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 12:43 - Охрид: наказание или нещастие?
Автор: kuracpalac Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2138 Коментари: 6 Гласове:
16





 Изказването на митрополит Николай, според когото трагедията на Охридското езеро е Божие наказание за греховността на нашия народ и в частност за неотменения концерт на Мадона, предизвика немалко коментари, в това число и на нашия сайт. Ще си позволя и аз да кажа мнението си по този въпрос. 

...Да, наказание беше!... Наказание за човешката алчност и глупост. Нещата са безкрайно ясни и няма защо да търсим тайнствен подтекст зад тях. Да оставим концерта на Мадона. Истината е, че в една уж европейска, модерна страна не се свенят да товарят човешки същества на корабчета отпреди почти 100 години. При това “капетанот” е струпал върху вехтата съдина почти двойно по-голям товар, отколкото е бил нейният капацитет. Все за пусти пари, пари... Ех, какво да кажем? За пари някои хора са готови и в огъня да се хвърлят, и кожата си на карта да заложат. Та нали и същият този “капетан” е плавал на кораба. И собственият му живот е зависел от него. Тогава какво е той: самоубиец за пари? Печалбар-камикадзе? Любител на силни усещания? Нито едното, нито другото, нито третото. Просто един балканец. Една балканска кръгла корава тиква.

Една от милионите като нея.

Бог няма нужда да наказва алчната глупост, защото този грях наказва сам себе си, носи в себе си собствената си погибел. Гемиите на глупостта потъват и в най-ясно време. “Корабът на глупците” ще потъва винаги. За нещастие, той потъва с товара, който глупците са натоварили – товар от човешки същества.

Глупците наказаха сами себе си, те наказаха и всички ни. Защото може би дълбоко в душата си и ние сме като тях. И в България е същото като в Македония, същата простотия ни мъчи и нас. Същата всеобща корупция, безгрижие, немара и глупост царуват и у нас – никой не спазва изискванията, няма никакъв ред и закон, – и е чиста случайност това, че трагедията стана извън нашите граници. И същият безсмъртен балкански светоусет, основан върху жаждата за банкноти, ни води винаги към все същото потъване. Време е да помислим за това.

Затова нека да учим децата си: “Не ставайте като нас, деца! Не бъдете глупави! Не бъдете алчни! Не всичко в този живот се измерва с левчета/динарчета. Вижте ни: ние разчитахме на парите и посветихме живота си на тях – и се излъгахме, и се провалихме. Всичките ни кораби потънаха. Всичките ни надежди се изпариха. Не ставайте като нас! Корабчетата, направени от алчност, са хартиени и отиват на дъното. Качете се на друг, по-здрав кораб – кораба, направен от честност и вярност, – за да стигнете до брега, към който сте се запътили”.

Бог да прости невинните души, загинали заради алчността на един глупак – а всъщност и на всички нас, които сме като него!...

Андрей Романов
http://www.pravoslavie.bg/Охрид:-наказание-или-нещастие-



Тагове:   охрид,


Гласувай:
16



1. mem - Изказването на Митрополит Николай ...
09.09.2009 13:20
Изказването на Митрополит Николай ми прозвуча не на място.
С тази статия, обаче съм напълно съгласна.
цитирай
2. mem - Без думи
09.09.2009 13:22
"Живея в ъгъла на тоя свят, където
човекът е навел глава над своята чиния.
И дъвче яростно... И отброява часовете
адамовата ябълка на неговата шия.

Това ли си представях аз, когато малък,
размахал стръкче лук из прахоляка,
търкалях слънцето като яйце... и лягах
да спя до него в дупката на мрака..."

цитирай
3. mamas - Силни
09.09.2009 15:34
и много точни думи.
Поздрави!
цитирай
4. troha - Това за балканската кръгла корава тиква
09.09.2009 23:58
е толкова на място, че повече няма накъде...Браво за постинга!
цитирай
5. bovari - Хубави и мъдри думи
10.09.2009 20:21
но сякаш остават само думи
В живота се случва различно-
аз не уча децата си с думи, показвам им как би следвало да живеят и знаете ли докъде достигнаха с изводите :"Ако живееш като мама ще бъдеш толкова нещастна като нея-нервна, неуспяла, неудовлетворена, ненужна, потисната и изобщо.......извън реала."
Зная, че в един последващ момент нещата ще бъдат различни, и зная, че друга не мога да бъда, но зная също, че и те, децата, са прави-донякъде.
Някой трябва да плати, за нещото, за по-хубавото утре; да плати с неудобството да плува срещу течението.
цитирай
6. анонимен - сега
08.11.2009 22:52
Ти сега бъди спокоен, нали в Сррбия такива неща не стават, там живеят морални благородници, те на мухата път правят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuracpalac
Категория: Туризъм
Прочетен: 4237865
Постинги: 362
Коментари: 3591
Гласове: 43369
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031