Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 10:11 - Кафето
Автор: kuracpalac Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12827 Коментари: 5 Гласове:
17

Последна промяна: 20.10.2011 10:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кафето е най-важното второстепено нещо в нашия живот.Струва ни се, че без всичко можем, но без кафе - не!И когато нямаме съвсем нищо у дома, ще почерпим госта с последните остатъци от кафето в мелничката...

Начинът, по който се приготвя и пие кафето, е и сигурната граница между манталитета и цивилизацията.Докато на Север и Запад пият късо еспресо между другото и набързо, кажи-речи на крак, облегнати върху бар-плота, Изтокът най-напред сяда и на спокойствие прави преглед на деня през тази сладко-горчива житейска пауза.

Турците възприели от арабите обичая да пият кафе и го пренесли в нашите краища.Затова го и наричаме "турско кафе"! Интересното е, че след като са ни научили да пием кафе, турците преминали към пиене на чай.Било каквото било, но когато една година на остров Родос поръчах "турско кафе", келнерът едва не ме изхвърли.

- Господине - каза разгневено той, - тук се пие сам гръцко кафе! Ако желаете турско, ето - отсреща е Мала Азия, плувайте...

Мога да кажа че съм опитвал почти всички кафета на света, од блудкавото американско кафе, което се пие в специална чаша за кафе с мляко; латиноамериканското "Негра кафе", италианските еспресо и капучино през френското филтър до супер-сладкото гръцко кафе в чашка като напръстник и австралийското , което и не прилича на кафе, а на чорба със следи от кофеин...Но никога и никъде не съм открил неповторимия вкус и аромат на кафето, което горе, под Вратнишката порта, печеше в прибора си и чукаше с дървен токмак в каменен хаван прочутият сараевски кафеджия Вейсил ефенди, и сервираше с благоговение, по истислаха, без бързане, сякаш цялото време на света е пред нас, докато мракът полека се спускаше над покривите на града в котловината.

Разказват, че когато един стар аполитичен ефенди в трудните времена на политически обрати и уйдурми поръчал обичайното си кафе в своето кафене, келнерът го попитал какво кафе иска - сръбско или турско, при което той се отказал от кафето и рекъл:

- Дай един чай!

- Китайски или руски? - попитал келнерът, а ефенди махнал с ръка и сдържано казал:

- Донеси ми чаша вода.

При нас, по принцип, има много повече видове кафета и начини, по които се пият, отколкото в която и да било друга страна на света.

Тук най-напред са двата основни вида: максусия (вари се с любов и за добре дошли, значи максус) и сиктеруша - дискретно подсказва на гостите, че посещението е завършено.

В Босна има и кафе - доливуша (или разговоруша), когато се долива, за да трае удоволствието по-дълго.

У нас с кафето се ражда любовта, коват се заговори, лекува се махмурлук, провеждат се събрания, помирват скарани, утешават вдовици, а клюкарстването по адрес на ближните (най-изявената ни национална черта) и насън не би било възможно с някоя друга напитка...

Е, благодаря ви за кафето и извинете, ако нещо не е било наред!

image
momo





Тагове:   кафето,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Хм, кафето...
20.10.2011 10:20
Не пия кафе от десетина години и съм си ОК.
Пия само от време на време 3 в 1, но разбирачите не го броят за кафе.
Веднъж като бях на някаква сбирка и нещо ни черпеха, като казах че не пия кафе, дамата стреснато ме изгледа и каза, че друго нямало. "Споко, де, няма да се отровя" - успокоих я аз. Пийнах кафето и сега ми се случва, но много рядко. Пък и преди това нямам спомен да съм си правила кафе в къщи, само ако имам гости. Кафе пиех само навън, но честно казано не ме кефи. Мога да пия капучино по липса на избор, но там си предобладава млякото.

Този текст на Момо Капор ли е?
цитирай
2. kuracpalac - Да...
20.10.2011 10:26
...на Момо е.
цитирай
3. tera - Написах един чудесен коментар,
20.10.2011 15:28
който изчезна...
Посветих му даже пост, язък ми за труда :(
цитирай
4. makont - То е нещо като жизнено необходимо.
20.10.2011 16:15
Непрекъснато и навсякъде чувам: "Ще се видим на по кафенце". Вече и това умалително "кафенце" изразява важността на събитието. Усмивки от мен!
цитирай
5. zaw12929 - зА КАФЕТО, СТУДЕНТИТЕ И ПРАЗНИКА:
01.11.2011 17:10
СВИЩОВ Е ГРАД БУДИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ
Свищов е единствения провинциален студентски град на миналото- от 1936 г там има Търговска Алкадемия. В града са построени 5 училища и гимназии с парите на Дарители. Дарителят на Академията оставя средства в Европейски фонд, който по волята му 40 години по къдно- след 1976 г строи модерно общежитие
. Та за студентите се давали квартири със закуска и вечеря
Първи ден: хазайката носи банички и чаша питие- вероятно кафе или...
Като върнали чашките, тръгвайки на лекции студентите казали:
- Хазайке, баничките бяха добра, ако може, слагай и сиренце в баничките, а за питието: Ако, това което пихме днес е кафе, утре ни донеси чай! Ако е било чай, утре - нека е кафе!

Иначе в Свищов отколе си има кафежийници
Едно от забележителностите на града от онова време е "Фото-мока" Най атрактивните снимки са- облегната глава на ръката с часовника. Лафът е:
Като ти ритна един с виенския чепик, ще отскочиш на 5 минути разстояние...Но Свищов е не само градът на първото светско начално училище от 1815 г, на първата Търговска гимназия у нас и на Първата Академия извън столицата. Един град на будители. Родното място на Алеко, на Първото българско читалище. Тук учителстват Емануил Васкирович, Павлович, Бозвели- по късно Лилиев...Колю Фичето строи съборната църква...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuracpalac
Категория: Туризъм
Прочетен: 4238084
Постинги: 362
Коментари: 3591
Гласове: 43369
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031