Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2008 22:18 - Воислав Кощуница, сръбски министър-председател | Реч на общонационалния митинг в Белград, 21 февруари
Автор: kuracpalac Категория: Политика   
Прочетен: 2470 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 16:01


Уважаеми граждани на Сърбия!

Що е Косово?

Къде е Косово?

Чие е Косово?

Има ли сред нас някой, който да не е от Косово?

Има ли сред нас някой, който да не смята, че Косово му принадлежи?

Косово – това е първото име на Сърбия.

Косово принадлежи на Сърбия.

Косово принадлежи на сръбския народ.

Тъй е било от памтивека. И тъй ще бъде винаги.

Няма такава сила, такава заплаха и такова страшно наказание, че някой от нас някога да каже нещо друго освен: Косово е Сърбия!

Никой никога няма да чуе от нас, че Печката патриаршия не наша, че Високи Дечани и Грачаница не ни принадлежат! Че не ни принадлежи мястото, където сме се родили; и самите ние, и нашата държава, и нашата Църква, и всичко, което сме!

Ако ние, сърбите, се откажем от всичко свое, от корените си, от Косово, от нашите предци и история, какво ще станем тогава? Как трябва да се наричаме след това?

Има ли на света друг народ, от когото да искат насила, както искат днес от сърбите, да се отрече от всичко, което има? Ако признаем, че не сме сърби, те ни обещават, обещават на един народ без памет и корени "по-добър живот".

Те искат да се откажем от нашите косовски братя. Те казват на нашите косовски братя, че без да са излезли от своя дом, те са се оказали в друга държава. Но това не е станало и никога не ще стане. Казват им, че са отделени от нас. Но те не са отделени и никога няма да бъдат.

Кой Божи, човешки или европейски закон сме нарушили? Кой договор не сме спазили? На кого не сме протегнали ръка на приятелство и сътрудничество? Тези световни насилници казват: "това не е достатъчно". Ще бъде достатъчно, казват те, когато вие, сърбите, се съгласите да бъдете унизени! Но никой никога няма да получи съгласието на сръбския народ за такава позорна търговия. Никой никога!

Ние като държава, като граждани и нация няма да се откажем от своето място в света. Ние няма да се откажем от своето място сред народите по света. Но ние държим да получим това място на същите условия, както и всички останали народи и държави в света. Такъв е законът! Такова е международното право! Така трябва да бъде през XXI век. Всичко останало е насилие!

С нас, сърбите, можете да се спогодите приятелски, но не и със сила. Това сме го наследили от предците си. Ако се поддадем на страха и натиска, всички жертви на мъжете, които са създавали Сърбия, ще се окажат напразни. Ако се поддадем на насилието, ще загубим днес наведнъж всички битки, в които нашите предци са победили.

Държавата Сърбия не е позволявала и няма да позволи нелегалното и незаконно образуване на псевдодържава на своята територия чрез употребата на сила. А подобна нелегитимна държава не е нищо друго освен тържество на произвола над правдата и закона. В една лъжлива държава всичко е лъжливо. И законите й, и границите, и знамето, и географията, и историята. И колкото повече усилия влагат силните мира сего в своята измама, толкова по-измамно ще бъде тяхното създание.

Докато съществува държавата Сърбия, ние няма да признаваме това, което е създадено чрез погазване на принципите, на които се основава цивилизованият свят. Ние не сме самотни в тази борба. Сръбският народ няма да забрави онази дружеска подкрепа и помощ, която получи от Русия и нейния президент. Няма да забравим и подкрепата на всички народи, които се противят на погазването на международния ред.

Със своето отношение към откъсването на Косово народът показа своята сила и единство. Тази сила и единство задължават всички държавни институции да вземат съответните решения, които ще легнат в основата на нашата национална и държавна програма в Косово.

Народът чака от нас днес да дадем дума: докато сме живи, Косово е Сърбия! Докато сме живи, нашите косовски братя няма да останат сами и няма да бъдат забравени.

И ние даваме тази дума! И целият свят я чува! И всички знаят каква е нашата дума!

Косово е Сърбия!

image

http://pravoslavie.bg/content/view/9250/58/




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitternacht - :)
26.02.2008 22:47
Браво!Хубава реч!
Искам и нашия смешник да ни дръпне подобна... но уви!
цитирай
2. varg1 - да съгласен съм
27.02.2008 09:19
Косово е Сърбия!
цитирай
3. анонимен - Дълго
04.03.2008 12:01
Дълго лечение предстои на сръбските политици и пропагандатори. Вероятно ще бъде мъчително и болезнено. Дано само да е сполучливо и да се отърве тоя весел и остроумен народ от болезнената гордост и неподплатеното с нищо самочувствие. Защото вземе ли се някой насериозно, най много да стане за смях на поколенията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuracpalac
Категория: Туризъм
Прочетен: 4238272
Постинги: 362
Коментари: 3591
Гласове: 43369
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031