Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2009 15:42 - Инквизицията на 20-ти век, Част II
Автор: kuracpalac Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7626 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 15:19


Другата важна задача - православието

Освен изтребването на сърбите, католическата църква не забравя и своята "отговорна задача" за унищожението на самата православна църква. 

Някои православни храмове са превърнати в халета, други - в католически черкви, а трети са просто разрушени. Например в провинциите Лика, Бания и Кодрун са съборени общо 172 православни храма. Повечето православни манастири са превърнати в католически. 

Като първа цел католическите власти си поставят избиването на православните свещеници. Те биват преследвани, изпращани в концентрационни лагери или просто заклани. Преди убиването палачите не пропускат да приложат над тях жестоки мъчения. 

Например на 20 април 1941 г в село Свиница усташите арестуват православния свещеник Бабич и след изтезанията го зариват в земята в изправено положение. Следващите няколко седмици усташите заедно с католическите свещеници избиват 135 православни свещеници.
  Към по-видни представители на православната църква са прилагани и специални мъчения. Например главният православен свещеник на Баня лука и Западна Босна - Платон, заедно с още няколко православни свещеници, е отведен извън града от Усташите. Изскубват брадата му, събличат го, запалват огън върху гърдите му и след продължително мъчение всички свещеници са заклани с брадва.

Освен избиването на православните свещеници, католическите управници се залавят за насилствено обръщане на обикновените православни християни към католицизма. Католическите свещеници стават естествените лидери на тази операция, като се състезават кой ще обърне повече православно вярващи към "единствената истинска вяра". 
  Оказва се обаче, че малко от православните християни се решават да станат предатели спрямо своята вяра и поради това католиците решават да се справят с проблема кардинално. Насоката за действие е обявена най-ясно от католическия свещеник на манастира Горица край Ливно - Сречко Перич. В своята проповед от амвона той заявява:

"Убийте всички сърби. Първо убийте сестра ми, която се омъжи за сърбин, и след това всички сърби. Когато свършите това дело, елате тук в църквата - аз ще ви бъда изповедник и ще ви освободя от всичките ви грехове."

В резултат на тази проповед на 10 август 1941 г в района на Ливно се провежда масово клане, в което изгубват живота си 5600 православно вярващи сърби.

Драгутин Камбер, който е католически йезуитски свещеник и заклет усташи, нарежда да бъдат застреляни 550 православно вярващи от град Добож. Католическият свещеник Бранимир Зупанич, който е личен приятел на Анте Павелич, само в село Раголе убива 400 мъже, жени и деца. Това е една нищожна част от примерите за масови кланета.

image

Най-известният убиец е католическият францискански монах Нирослав Филипович, който става усташи много преди войната. В село Дракулич той застава пред батальона усташи, пред погледа на всички убива едно дете с ръцете си и заявява:

"В името на Бога аз прекръствам тези изроди. Следвайте моя пример!"

Веднага след тази реч са убити 1500 православни християни. Но най-големите "подвизи" на Филипович започват едва когато е назначен за комендант на лагера на смъртта Ясеновац. Там той работи съвместно със своите събратя по вяра - католическите свещеници Звонко Брекало и Кулина. През периода на своето управление те успяват да убият над 40 хиляди мъже, жени и деца.

През целия период на управление на Анте Павелич католическите власти заедно с усташите успяват да убият най-малко 850 хиляди души, повечето от които обикновени православно вярващи християни. В това число влизат над 30 хиляди евреи и 40 хиляди цигани. Това са официални данни, а според сръбската православна църква броят на загиналите е 1,200,000 души.


Ватикана и кланетата

Папа Пий XII е отлично информиран за хода на кланетата в Хърватско. Неговият посланик в Хърватско Маргоне редовно го информира за убийствата и напредъка на насилствените прекръствания, на някои от които той е очевидец. Освен това, много от католическите епископи, сред които и католическият архиепископ на Белград, пишат до папата официални писма, в които описват жестокостите на католическите власти и усташите. 

Пий XII пази пълно мълчание за кланетата, но за сметка на това самото му поведение красноречиво говори за неговата позиция. През периода 1940-1942 г той е в най-топли, приятелски отношения както с Хитлер, така и с режима на Павелич.

Посланик Маргоне, в качеството си на личен пратеник на папата, е натоварен да провежда в Хърватско политиката на Ватикана и да я съгласува с политиката на Павелич, като докладва лично на папата за политическите събития. Маргоне публично благославя усташите и казва на католиците:

"Бъдете предани на папския престол, който в продължение на векове е помагал на хората срещу източните варвари."

Друг информатор на папата е председателят на "Католическото събрание на източните църкви" кардинал Тисеран. Той получава от своите подчинени подробни доклади за броя на православните християни, които са заклани или насилствено прекръстени в католицизъм. Отлично знаейки, че през периода от април до юни 1941 г са заклани 100 хиляди православно вярващи хора, на 17 юли 1941 г кардинал Тисеран заявява:

"Архиепископ Степина
ц върши велико дело за развитието на католицизма в независимата държава Хърватско, където има голяма надежда за обръщане на тези, които не са в истинската вяра."

image

Не всички католици прегръщат идеята за кланетата. Сред тях има много искрено вярващи хора, които надигат глас в защита на невинните хора, особено след 1942 г, когато по различни канали информация за кланетата достига до целия цивилизован свят. Един от тях е например бившият министър на културата на Югославия, предан католик, хърватинът Първислав Гризогоно. Той пише до архиепископ Степинац следното писмо:

"Ваша милост, пиша Ви това като човек към човек, християнин към християнин. Още от първия ден на независимата хърватска държава започнаха кланетата на сърби (в Госпич, Гудовач, Босненска краина и др.), и тези кланета продължават и до ден днешен."

Следват подробни описания на престъпленията, след което писмото продължава:

"Защо пиша всичко това до Вас? Ето защо: във всички тези нечувани престъпления, невероятни дори за езичници, нашата католическа църква участва по два начина. Първо, голям брой свещеници, духовни служители, монаси организират католическата младеж активно да участва в тези престъпления, и което е още по-ужасно, католически свещеници станаха ръководители на групи и началници в концентрационните лагери, и като такива заповядват да се извършват отвратителни мъчения, убийства и кланета на кръстени хора. Нито едно от тези неща не е станало без разрешението на техните епископи..."

В края на писмото Гризогоно казва:

"Какво ще стане с нас, хърватите, след като остава впечатление, че участваме във всички тези престъпления? Длъжност на църквата е да повдигне своя глас: първо, защото е църква на Христос, и второ - защото е силна. Пиша ви за тези страшни престъпления за да спася душата си, и за да намерите начин и Вие да спасите Вашата." 

image

Не само мнозина обикновени вярващи хора католици, но и някои католически епископи не приемат политиката на кланета и издигат глас на протест. Един от тях е католическия архиепископ на Белград Ужич. След като не получава никакъв отговор от Степинак, Гризогоно изпраща същата информация в писмо до архиепископ Ужич. Той отговаря на Гризогоно:

"Благодаря ви за вашето писмо. Ние вече получихме информация за кланетата от много различни източници. Аз препращам всичко до Ватикана, и вярвам, че всичко възможно ще бъде направено."
(Ally Betrayed, by David Martin, 1946)

Подобно на писмата на Ужич, хиляди хора от различни страни и с различно положение пишат писма до папата с молба за помощ срещу жестокия геноцид. Католическата църква има много строга дисциплина и нито едно действие от католически свещеник не може да бъде извършено без разрешението на неговия епископ, който от своя страна не може да извърши нищо без разрешението на висшестоящите над него и така чак до папата. Само една дума от страна на папата би била достатъчна, за да се прекрати което и да било действие на негов подчинен от католическата църква, включително и клането на невинни хора.

Обаче протестите на честните хора напразно отекват в залите на Ватикана. Папата и неговите кардинали пазят пълно мълчание за кланетата, като на практика продължават да подкрепят, одобряват и публично да хвалят действията на своите подчинени католически служители в Хърватско. Това коства живота на най-малко 850 хиляди невинни мъже, жени и деца.


Папата и Ватикана в защита на нацистките палачи

След войната Ватикана става най-голямата надежда за спасение на нацистките военнопрестъпници, които бягат от военен съд. Тъй като Ватикана предлага най-добрата възможност за предпазване от арест, броят на намиращите убежище в папската държава нараства толкова много, че секретните канали на Ватикана не успяват да поемат всички желаещи.

Ватикана става център за производство на фалшиви удостоверения за раждане, визи, паспорти и други документи, изработвани с голям професионализъм. По този начин хиляди нацистки военнопрестъпници успяват да избягат в Южна Америка, ЮАР, Австралия и други страни.

При настъпването на съюзническите войски кървавият диктатор на Хърватско Анте Павелич успява да избяга в Австрия, където е заловен от американските военни части и изпратен в затвора в Залцбург. Започва подготовка за военен съд срещу него. Внезапно обаче работата на следствието е прекъсната и Павелич е освободен от затвора. Как става това? Разбира се, причината е, че папа Пий XII се намесва, и чрез архиепископа на Залцбург успява да издейства освобождаване на неговия верен политически приятел, за да не сподели съдбата останалите военнопрестъпници, които са осъдени. Павелич се скрива в двореца на Ватикана, където чака да дойдат "по-добри времена".

Когато международната общественост узнава това и започва да назрява международен скандал, папата скрива Павелич в католически манастир, където той пребивава под името "отец Бенарес". През 1948 г Ватикана снабдява Павелич с фалшив паспорт на Международния червен кръст, чрез който той успява да се пресели в Аржентина. 

В Аржентина, под прякото покровителство на католическите епископи, Павелич продължава, необезпокояван от никого, да провежда своята фашистка пропаганда. Павелич пледира за война и за кръв. За съдържанието на неговите речи може да се съди дори само ако се прочетат заглавията на статиите, които пише в аржентинските вестници: "Идеологическата война", "Зов за кръв" (Dinamica Social, брой 5 и 6, 1951 г) и други. 

Другият усташки идеолог и ръководител - католическият архиепископ Степинак -не успява да избегне съда. Степинак е твърд, разпален и ефективен партньор на Павелич. Той подкрепя усташкото правителство от началото до самия му край. Степинак е не само председател на Съвета на католическите епископи и на Комитета по насилствените прекръствания, но и Главен свещеник на усташката армия. След бягството на Павелич в края на войната Степинак поема ръководството на усташките банди.

След войната архиепископ Степинак е арестуван и на 11 октомври 1946 г е осъден от югославския съд на 16 години затвор. По този повод Ватикана повдига невероятен шум и изпраща гневен официален протест. Папа Пий XII официално отлъчва от църквата всички участници в процеса над Степинак и им обещава вечно проклятие в неугасимия огън. 


Ватикана краде златото, обрано от закланите хора

По примера на католическата инквизиция и нацистите в концлагерите, усташите ограбват цялото имущество на закланите хора. След разстрела или задушаването на хората в газовите камери, усташите минават и събират златните пръстени, обеци и зъби от труповете. Усташите натрупват огромно количество злато и пари. Затова в края на войната главна цел на Ватикана става изземването на златото и ценностите, които неговите възпитаници са обрали от закланите хора. През 1945 г, малко преди падането на нацисткия режим в Хърватско, Ватиканската банка с помощта на католическия Францискански орден успява да прехвърли в папската хазна всичкото злато на усташките банди, което днес се оценява на стойност поне 2 милиарда долара. Част от парите са използвани за организиране бягството на хиляди нацистки военнопрестъпници извън Европа.

  През 1998 г американското правителство публикува доклад за изчезването на парите на хърватското фашистко управление през 1945 г. Този доклад създава възможност за образуване на съдебно дело срещу Ватиканската банка. Според американското правителство, в края на войната парите са незаконно прехвърлени във ватиканската банка, която ги притежава и до ден днешен.

Делото е заведено през ноември 1999 г в Сан Франциско. Тъжители по делото са хора, оцелели от концентрационните лагери, техни роднини и организации, които представят повече от 300,000 жертви на холокоста. Никой освен Ватикана не знае колко точно са откраднатите пари, но според повечето приблизителни оценки те са между два и три милиарда долара. Тъжителите искат от Ватикана да даде отчет за заграбените пари и да ги върне на притежателите им. 

Ватикана опитва всички възможни начини да спре справедливия процес. На 24 ноември 2000 г агенция Ройтер съобщава, че Ватиканската банка е помолила правителството на САЩ да спре делото за откраднатото от нацисткия режим злато, защото Ватикана бил неприкосновен. В същото време самото правителство на Ватикана помолва американското правителство да се намеси в съдебния процес, за да бъде прекратен. Същият ден изпълнителният директор на Еврейския световен конгрес Елън Стейнбърг, в телефонно интервю заявява: "Американското правителство няма да се намеси при никакви обстоятелства за да спре такова дело, а мисля че и не би могло да го спре."

В своето послание от 1 януари 2002 г папа Йоан-Павел II, по повод на нацистките престъпления, заявява: "Аз често спирам, за да се замисля върху постоянно явяващия се въпрос: как да възстановим моралния и социален ред, подронен от такова ужасно насилие? Моето лично убеждение, потвърдено от библейското откровение, е че разрушеният ред не може да бъде напълно възстановен по друг начин, освен чрез отговор, който съчетава правосъдие и прошка."

Но въпреки, че говори за правосъдие, папа, който е собственик на Ватиканската банка, и до сега не желае да дава никакъв отчет за откраднатите пари. А нека не забравяме, че според оценките на специалисти, като глава на римо-католическата църква, притежаваща неизброимо количество акции и стотици тонове злато в своите банки, той е най-богатият човек на света. В своя отговор към папата, адвокатът на тъжителите по делото Джонатан Леви се оплаква, че "Ватиканската банка твърди, че тя стои над закона и е недосегаема от никой съд в Съединените щати."

И така, от своето създаване през VI век до ден днешен папството и водачите на римо-католицизма - духовен Вавилон - не са помръднали нито на йота от своята подмолна политика на мракобесие и лъжи, скрити зад маската на духовници - християни.


http://duh-i-istina.net/inkviziciq_20.php

 

image




Тагове:   усташи,


Гласувай:
0



1. krotalka - Фанатизма,
16.03.2009 15:49
във всичките му проявления е страшен!!!
Деянията са извършени от фанатици.
цитирай
2. mph - *
16.03.2009 16:25
Всяка от балканските държави има подобно моменти в историята си.
цитирай
3. vmir - Излиза, че нашите фашаги в България са били като невинни младенци в сравнение с югославските.
16.03.2009 16:40
цитирай
4. slavuncho - Здравей приятелю!
17.03.2009 06:13
Преди месец-два гледах документален филм за Освиенцим. Млади германци, с усмивка на лице, изпращаха стотици хиляди на смърт. Нормални млади мъже. Извън контекста, по-нищо не приличат на кръвожадни изроди, от устите им не стърчат зъби... Ако не знаеш, какво има във вагоните зад тях, можеш да решиш, че са тръгнали на пикник. И тук, като гледам, мъже на средна възраст - обичат гълъбите, природата... но пак, само извън контекста.
На "високо" ниво фактите биха могли да се обяснят по някакъв начин. Борба за власт, за пари, за територии. Не случайно стотици години "великите сили" подклаждат етническа и верска нетърпимост на Балканите. Това, което бе непосилно за техните армии, постигна дипломацията им. Страшен кошмар в техните сънища са обединените балкански народи - често пъти братя по кръв, по език, по традиции, обичаи. Те знаят, че нито Европа, нито света ще са същите ако народите тук застанат срещу тях.
Не мога да разбера и да си обясня по никакъв начин друго. Как е възможно обикновен човек да извърши такива престъпления? Какво може да го накара да отреже главата на съседа си и да се снима с нея ухилен като на свадба? Вярата или масова психоза, или алчност, или т.нар. "човешка природа" - не са те... Нямам отговор.
цитирай
5. zaw12929 - Сърби я далеч от дома ми, но никой
17.03.2009 06:29
не може да прпчете равнодушно горенаписаното, А ето какви послания се получават тези дни в блога ми

"...SRBSKA SVINIO , KATO PRIGLASQ6 NA SRBSKIQ UROD kuracpalac I TAKA ZA6TITAVA6 SRBSKITE VELIKODARJAVNI INTERESI , ZNAE6 LI 4E VA6TE SRBSKI URODI V R.MAKEDONIQ PORUGAHA VSI4KI BALGARSKI GROBOVE NA ZAGINALITE ZA OTE4ESTVOTO BALGARSKI VOINI PO BOINITE POLETA NA MAKEDONIQ . DA MRAZI6 DORI I KOSTITE NA UMRELITE , TOVA E TIPI4NO SRBSKA URODLIVA NNACIONALNA 4ERTA

и докога ще продължи и защо се позволява??))))))
цитирай
6. анонимен - Ценен материал!
18.03.2009 08:20
Той изяснява и защо бяха толкова свирепи сърбите при разпадането на Югославия, във войната срещу Хърватска, бомбардирането на Дубровник и още куп неща.
цитирай
7. vselena - Ужас...!!!
18.03.2009 14:06
Без думи...
цитирай
8. julllinkata - :/
18.03.2009 16:01
Бащата на втория съпруг на майка ми (стана малко сложно:)) е лежал в Концлагер. Той е черногорец...няма да ти казвам какви истории съм чувала....
Хората сме дебили и сами си причиняваме бати гадостите..Хич не ни трябват природни бедствия, не че не цакаме и природата както можем...
Абе тъжна история....
Поздрави за труда по поста!!!!
И все пак - извън темата - изпращам усмивки..то друго не остава май:)
цитирай
9. troha - Ето защо няма система, която да е удобна
20.03.2009 22:49
за изграждане на добър живот за целокупното човечество. Още не можем да разберем човешката природа и да йсе доверим. Въпреки вероученията и хуманните идеологии. Как ни търпи Бог?...
цитирай
10. rebu - Богомилите
22.03.2009 21:54
Май са били прави богомилите, когато са казвали, че всичко на земята е от Сатаната. Едни разпъват Христос, завземат християнската църква отвътре, разцепват я, горят другите на клади, изтрепват ги за вяра и Бог, (нали е един). После се хвалят с делата си, ако някой е забравил, пропагандистите му го припомнят... НЯМА ЛИ КРАЙ?
цитирай
11. анонимен - мнение
03.01.2012 13:55
Някой знае ли какви са ги вършили сърбите спрямо останалите народи в периода между двете световни войни? На какви издевателства са подлагани българи и хървати? И колко народ е затрит? Попитайте нашите сънародници в Западните покрайнини какви изроди са сърбите дори и в днешни дни!
Затова "каквото повикало , такова се обадило"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuracpalac
Категория: Туризъм
Прочетен: 4254255
Постинги: 362
Коментари: 3591
Гласове: 43370
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930